A duhet të hiqni telefonin celular, laptopin ose TV nga prizat – gjatë një rrufeje?

Dikur ishte një ligj i pashkruar për të nxjerrë të gjitha gjërat nga prizat kur godet rrufeja.

Kur vjen një stuhi, të gjitha pajisjet elektrike hiqen nga priza – të paktën kjo ishte normale në të kaluarën.

Sidoqoftë, ky rregull tani është lënë pas dore nga shumë njerëz.

Me kaq shumë progres teknik në vitet e fundit, intuitivisht supozohet se një stuhi nuk do të dëmtojë më teknologjinë e shtrenjtë.

Por cila është e vërteta?

Përgjigja e qartë e ekspertëve është “po”.

Në fakt, ju jeni vetëm në anën e sigurt nëse shkëputni të gjitha pajisjet nga energjia elektrike.

“Nëse ka një rrufe në afërsi të shtëpisë, krijohet një fushë e lartë magnetike, e cila indukton një tension të lartë në linjat e furnizimit.

Pajisjet tona shtëpiake janë të dizajnuara kryesisht për 230 volt.

Tensioni i lartë i induktuar mund të shkatërrojë elektronikën”, shpjegon Christoph Diendorfer, asistent profesor në fushën e digjitalizimit dhe teknologjisë së tensionit të lartë në Universitetin e Shkencave të Aplikuara në Austri.

Telefoni celular mund të shkatërrohet plotësisht

Në fakt do të pritej që progresi teknik në vitet e fundit do të kishte siguruar mbrojtje kundër stuhive.

Por është e kundërta, veçanërisht me telefonat inteligjent dhe laptopët.

Sepse, sipas Diendorfer, rreziku që pajisjet moderne të shkatërrohen plotësisht është dukshëm më i lartë:

“Me pajisje të reja, gjithnjë e më shumë teknologji po instalohet në hapësira gjithnjë e më të vogla.

Është e vështirë ose e pamundur të zëvendësosh komponentët individualë”.

Të.rheqja nga priza është zgjidhja më e mirë

Ekzistojnë priza të shumta me të ashtuquajturën mbrojtje nga mbitensioni, por ato janë të dizajnuara për tensione të ulëta në rast të një qarku të shkurtër.

Ata zakonisht mund të bëjnë pak kundër g.oditjes aktuale të rrufesë.

Diendorfer gjithashtu thekson se ju jeni më mirë të mbrojtur me të.rheqjen e pajisjeve elektrike nga priza:

“Nëse nuk e bëni këtë, nuk ka mbrojtje njëqind për qind, por ju jeni pak më i sigurt nëse mbajtësi i tensionit është ende i paprekur”. /Telegrafi/

Be the first to comment on "A duhet të hiqni telefonin celular, laptopin ose TV nga prizat – gjatë një rrufeje?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*