Lënia e duhanit ju shton rreth 10 vite jetë

Kur e lini pirjen e duhanit, përfitimet shëndetësore janë të sigurta, në planin afatshkurtër dhe afatgjatë.

Këtu janë disa efekte pas disa kohe, sipas perceptimit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, shkruhet në faqen e internetit Fondazioneveronesi.

Ka përfitime të menjëhershme dhe afatgjata për të gjithë duhanpirësit duke lënë duhanin:

Brenda 20 minutash rrahjet e zemrës suaj ngadalësohen dhe presioni juaj i gjakut bie.

Pas 12 orësh niveli i monoksidit të karbonit në gjak kthehet në normalitet.

Nga 2 deri në 12 javë përmirësohet qarkullimi dhe rritet funksioni i mushkërive.

Nga 1 deri në 9 muaj pas lënies së duhanit, kolla ulet ndjeshëm.

Pas një viti rreziku i sëmundjes koronare të zemrës përgjysmohet në krahasim me atë të një duhanpirësi, ndërsa nga 5 deri në 15 vjet pas lënies së duhanit, rreziku i goditjes në tru zvogëlohet si ai i një joduhanpirësi.

Pas 10 vitesh rreziku i kancerit të mushkërive bëhet gjysma e atij të duhanpirësit dhe rreziqet e kancerit të gojës, fytit, ezofagut, fshikëzës, qafës së mitrës dhe pankreasit zvogëlohen.

Pas 15 vitesh rreziku i sëmundjes koronare të zemrës është i ngjashëm me atë të dikujt që nuk ka pirë kurrë duhan.

Gjithmonë ia vlen të ndalesh.

Në çdo moshë, njerëzit që kanë zhvilluar tashmë probleme shëndetësore të lidhura me pirjen e duhanit mund të përfitojnë ende nga ndalimi i cigareve.

Krahasuar me ata që vazhdojnë të pinë duhan: në moshën 30 vjeç: ju fitoni rreth 10 vjet jetëgjatësi, në 40: 9 vjet jetëgjatësi, në 50: 6 vjet jetë më të pritshme, në moshën 60 vjeç: 3 vjet jetëgjatësi.

Nëse vuani nga sëmundje serioze: përfitime të shpejta, janë për ata që kanë pasur një sulm në zemër dhe ndalojnë pirjen e duhanit zvogëlojnë shanset për të pasur një sulm të dytë në zemër me 50%.

Lënia e duhanit zvogëlon rrezikun e tepërt të sëmundjeve të ndryshme që lidhen me pirjen e duhanit tek fëmijët, të tilla si sëmundjet e frymëmarrjes dhe infeksionet e veshit.

Lënia e duhanit zvogëlon shanset e impotencës, vështirësive të shtatzënisë, lindjeve të parakohshme dhe foshnjave me peshë të ulët.

Be the first to comment on "Lënia e duhanit ju shton rreth 10 vite jetë"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*