Pse duhet të ndaloni së qeni tepër i mirë me të tjerët

A përfitojnë vazhdimisht njerëzit nga ju? Ju përpiqeni shumë duke bërë gjëra për ta por ata duket sikur nuk e vlerësojnë këtë?

Apo e gjeni veten duke bërë gjithnjë e më shumë, por duke marrë gjithnjë e më pak? Dhe kur përpiqeni të flisni për këtë, bëjnë sikur janë prekur nga fjalët që keni thënë.

Ju mund të jeni një “kujdestar” për dikë me tipare narcisiste ose kufitare. Megjithatë, ka gjëra që mund të bëni, të cilat përmirësojnë situatën. Psikoterapistja Margalis Fjelstad jep disa përgjigje në librin e saj: “Stop Caretaking the Borderline or Narcissist: Hoë to End the Drama and Get On With Life.”

Çrregullimi i personalitetit narcisist dhe çrregullimi i personalitetit kufitar janë çështje serioze të shëndetit mendor. Çrregullimi i personalitetit narcisist (NPD) është një çrregullim në të cilin njerëzit që kanë vetëbesim të lartë për veten. Ata gjithashtu kanë një nevojë intensive për admirimin dhe vëmendjen e të tjerëve.

Njerëzit me NPD mund të jenë të pakënaqur kur nuk marrin lavdërimet ose favoret e veçanta që besojnë se i meritojnë. Ndërsa Çrregullimi i personalitetit kufitar (BPD) është një lloj çrregullimi në të cilin një person ka vështirësi në përpunimin ose menaxhimin e emocioneve të tij, sipas Healthline.

Shpesh përfshin çështje të vetë-imazhit, ndryshime në humor dhe sjellje. Përveç kësaj, mund të shkaktojë një ndjenjë paqëndrueshmërie dhe pasigurie. Pra, çfarë duhet të bëni nëse e gjeni veten përballë njerëzvë të tillë?

Largohuni menjëherë

Ata ndoshta nuk do të ndryshojnë. Në thelb, këta njerëz me NPD ose BPD mund të kenë zhvillimin emocional të një fëmije. Ju nuk mund t’i ndryshoni dot.

Hiqni dorë nga përpjekjet për t’i ndryshuar ato

Flisni me ta sa të doni, ata ndoshta nuk do të thonë kurrë, “Oh, e kuptoj tani. Ke te drejtë.” Dhe nëse e bëjnë, mos prisni përmirësime të qëndrueshme. Ju nuk mund t’i bëni njerëzit të ndryshojnë. Ju mund të kontrolloni vetëm sjelljen tuaj, shkruan abcnews.al.

Ndaloni së foluri, filloni të veproni

Të flasësh me një narcisist është e pakuptimtë. Mos mendoni se një bisedë e bukur do të bëjë një ndryshim në planin afatgjatë. Ju duhet të mbështesni fjalët tuaja me veprime. Është e vetmja gjë që do ta kuptojnë.

Vendosni kufijtë

Keni nevojë për kufij. Kjo do të thotë të jesh i vendosur dhe konsistent, por jo i ulët. Dhe ju duhet të dini paraprakisht se çfarë do të bëni kur të shkelet kufiri.

Vini në plan të parë jetën tuaj

Nevojat e narcisistit mund të jenë bërë qendra e universit tuaj. Kjo duhet të ndalet. Në fakt, mund të merrni një mësim prej tyre, këshilla që nuk i dëgjoni shumë shpesh: jini pak më egoist. Kujdesuni më mirë për veten. Dil me miqtë. Pusho. Ushtrohu. Krijo më shumë kohë për veten që nuk përfshin atë person toksik.

Be the first to comment on "Pse duhet të ndaloni së qeni tepër i mirë me të tjerët"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*